29 Ekim 2011 Cumartesi

Bayramımız kutlu olsun....

 
 
 
Ben Cumhuriyet kadınıyım
Takamam yüzüme peçeyi
Saramam bedenimi kara çarşafa
Ve ihanet edemem yüce Ataya

Ben Cumhuriyet kadınıyım.
Laik yaşamak varken,
Şeriat diye bağıramam.
Ekmek özgürlük eşitlik savaşında,
Erkeğimle omuz omuza vuruşmak varken,
Boynuma zincir, ayağıma pranga vurdurup,
Sinemem bir köşeye.

Ben Cumhuriyet kadınıyım,
İnkar edemem Nene Hatunu, Kara Fatma"yı,
Bebeği yerine mermiyi saran o yüce anayı.
Unutamam Çanakkale"yi, Dumlupınar"ı Kurtuluşu,
Her karışı şehit kanlarıyla sulanan vatanı,
Satamam ne pahasına olursa olsun.

Ben Cumhuriyet kadınıyım,
Değer görürken öpülürken elim,
Satılamam pazarlarda köle misali.
Dünya kadınlarıyla aynı safta olmak varken,
İkinci sınıf sıfatını yakıştırmam kendime.
Kadın erkek eşitliğini vermişken elime atam,
Yine on adım geriden yürüyemem,

Ben Cumhuriyet kadınıyım,
Yürümek varken ilkeler elimde,
Uğraşamam sultanla sarayla hanla.
Değişemem özgürlüğümü parayla malla.
Ak güvercinleri uçurmak varken göklerde,
Dalgalandırmak varken o ayyıldızı gönderde,
Bakamam kapkaranlık semaya.

Ben Cumhuriyet kadınıyım,
Seçme seçilme hakkım varken elimde,
Razı gelemem haksızlıklara.
Savunmadan suçsuzluğumu,
Boynumu vurduramam canice.
Ben anayım ben kadınım.
Hayat savaşında varım yiğitçe mertçe,
Susamam son sözümü söylemedikçe.

Ben Cumhuriyet kadınıyım,
Atamın verdiği bunca nimeti,
Tepemem elimin tersiyle.
Göğsümü açsalar bağrımı dağlasalar,
Sürükleseler taşlasalar Halide Edip gibi,
Ölüm bile hoş gelir binlerce şehit gibi.
Ben Cumhuriyet kadınıyım...!

17 Ekim 2011 Pazartesi

Tepsi Kebabı

                            












Çukurovada yazları sıcak geçer.. Bu yüzden yazları yukarı Toros dağlarındaki yaylara çıkılır ya da tercih deniz evlerinden yana kullanılıp denize gidilir.. Bizler küçük yaşlardan itibaren yaylaları tercih edenlerdeniz.. Yaylada her türlü meyvemizin olduğu bir bahçemiz bir de bağımız vardı.. Bağın üzümlerinin olması Eylül sonlarında hatta bazen hava sıcaklığı düşük olursa bu süre Ekim ayına da uzayabilirdi.. İşte bağ bozum zamanlarında üzümlerin toplanması, şıra ve pekmez yapılması hep emek isteyen işler olduğu için de bu dönemlerde işler çok yoğun olurdu.. Bu işler imece usülü yapılırdı.. Bağ bozum zamanlarında bu yemek erkekler tarafından yapılıp çarşı fırınlarında pişirilir evlere sıcak pidelerle getirilirdi.. Hep birlikte güle oynaya yenir işlere devam edilirdi.. Çok güzel günlerdi...
Sonrasında ben de bu tarifi evde yapmaya başladım.. Ama ne yalan söyleyeyim o günlerdeki lezzeti hiç yakalayamadım... Demek ki ne kadar eğlenceli günlermiş :)))



Malzemeler :  
500 gr. orta yağlı koyun kıyması 
2 tane orta boy soğan
3 tane domates
1 baş sarımsak
4 tane sivri biber
Karabiber
Kırmızı pul biber
Tuz
1 yemek kaş. sıvı yağ


Yapılışı : Kıymayı ve ince rendelenmiş soğanı tuz, pul biber ve karabiberi koyup köfte yoğurur gibi yoğuruyoruz. Üzerine domatesleri isterseniz rendeleyip isterseniz de doğrayarak yerleştiririz. Burada ben rendeledim.. En üste sarımsakları ve biberleri yerleştiririz. Kıyma da yağlı olduğu için 1 yemek kaşığı sıvı yağ tepsiye gezdirmemiz yeterli geliyor. Önceden ısıtılmış fırında pişiririz...




Afiyet olsun....

14 Ekim 2011 Cuma

Pideli köfte

Yıllar önce gittiğimiz tatil sırasında tanıştık onunla.. Çocukların köfteye olan düşkünlüğü de malum..Tabii iştahsız olan çocuğunuz da varsa menü ona göre düzenleniyor. Çalışan bir anne olunca da köfteler buzluğa depolanıyor. Bayat pide ekmek de olunca bu yemek için malzemelerimiz tamamlanmış sayılıyor...

Köfte Malzemeleri :            500 gr. dana kıyma
                                             2 tane orta boy soğan
                                             2 diş sarımsak
                                             Birkaç dal maydanoz
                                             2 dilim ekmek içi                  
                                             1 su bardağı kızatmalık yağ
Sosu için :                             1 su bardağı yoğurt
                                             2 diş sarımsak
                                             1 tatlı kaşığı domates salçası
                                             1 tatlı kaşığı pul biber
                                             3 yemek kaşığı sıvı yağ

Vee Bayat Pide ekmek  
Bayat olmasa da olur :)))


Köfte malzemeleri karıştırılıp yarım saat dinlendirdikten sonra minik köfteler yapılıyor..Köfteler kızartılıp bir tabağa alınır.

Bayat pide ekmeklerimiz lokmalık olarak dilimlenip teflon tavaya alınır. Küçük doğranmış tereyağ ile biraz karabiber serpilerek karıştırılarak ısıtılır. 
 
Ayrı bir yerde yoğurt sarımsaklanır...


Isıtılan pidelerimizi bir tabağa alıp, kızarttığımız köfteleri üzerine koyarız. Üzerine sarımsaklı yoğurt konur.
Domates salçası pul biber karışımı kızgın yağda yakılıp en üste dökülür..


Biraz uzunca bir tarif olarak gözükse de çok kolay ve lezizdir...

Afiyet olsun.....











                                          

8 Ekim 2011 Cumartesi

Kiremitte Levrek

Merhaba,
Bugün anılardan yola çıkıyoruz...
Oğluş ilkokul 2 ya da  3 sınıfta iken sınıf toplantısı var.. Öğretmenimiz de muhteşem bir insan..Ortak yanımız her ikimizin de 1 erkek çocuğu olması.. Beni hep yönlendirmiştir.. Oğlumun ve benim öğretmenimdir yani  :))) Sınıf toplantısında öğretmenimiz arkadaşlar hepinizin aile sırlarını öğrendim dedi..Gülerek bu hafta konularının aile içindeki görevler olduğunu baba ve annenin ailede görevlerinin ne olduğunu konuştuklarını anlattı... Hal böyle olunca tabii çocuk saflığı ile bütün çocuklar evlerde neler oluyorsa anlatmışlar... Herkesden anekdotlar anlatan öğretmenimiz sıra bana geldiğinde bombayı patlattı... Ali bey yemek yapmazmış dedi..Ben de gülerek evet pek beceremez dedim.. Ama dedi çok güzel balık yaparmış dedi.. O yüzden de haftada 2 gün balık yaptırıyor annem öğretmenim diyerek şikayet etmiş....Muhteşem oğluşum :)))

Evet balık bizim evde hep sık yapılan bir yemek olmuştur.. Severiz..


Tam balık mevsiminde iken balık tarifi ile devam edelim istedim...Kiremitte levreğimiz var bugün..Balık fırında ızgara yapılıyor ise patates ve soğan çok yakışıyor.. Evde minik soğanlardan vardı değerlendirip kiremite yerleştirdim..Tüm pişen patatesler de çok leziz oluyor...



Kiremitin tabanını çok az yağladım..Yıkayıp suyunu süzdüğüm balıkları kiremite yerleştirmeden  önü ,arkasını ve içlerini tuzladım.Tuzlanan balıkların yine önü arkasını ve içlerini zeytinyağ ile yağladım..Bir dilim limon kesip balık içlerine yerleştirdim.Tüm soyulan patatesleri ve minik soğanları da kiremite yerleştirip önceden ısıtılan fırına sürdüm.. Yaklaşık 45 dk. 180 C fırında pişiyor...



Yanına roka ya da yeşil salata ile servis yapılır... Bu resimde olan çiğ köftemizin tarifini yapan abimizden alıp yayınlamak da sözümüz olsun...


Afiyet olsun...