17 Ekim 2011 Pazartesi

Tepsi Kebabı

                            












Çukurovada yazları sıcak geçer.. Bu yüzden yazları yukarı Toros dağlarındaki yaylara çıkılır ya da tercih deniz evlerinden yana kullanılıp denize gidilir.. Bizler küçük yaşlardan itibaren yaylaları tercih edenlerdeniz.. Yaylada her türlü meyvemizin olduğu bir bahçemiz bir de bağımız vardı.. Bağın üzümlerinin olması Eylül sonlarında hatta bazen hava sıcaklığı düşük olursa bu süre Ekim ayına da uzayabilirdi.. İşte bağ bozum zamanlarında üzümlerin toplanması, şıra ve pekmez yapılması hep emek isteyen işler olduğu için de bu dönemlerde işler çok yoğun olurdu.. Bu işler imece usülü yapılırdı.. Bağ bozum zamanlarında bu yemek erkekler tarafından yapılıp çarşı fırınlarında pişirilir evlere sıcak pidelerle getirilirdi.. Hep birlikte güle oynaya yenir işlere devam edilirdi.. Çok güzel günlerdi...
Sonrasında ben de bu tarifi evde yapmaya başladım.. Ama ne yalan söyleyeyim o günlerdeki lezzeti hiç yakalayamadım... Demek ki ne kadar eğlenceli günlermiş :)))



Malzemeler :  
500 gr. orta yağlı koyun kıyması 
2 tane orta boy soğan
3 tane domates
1 baş sarımsak
4 tane sivri biber
Karabiber
Kırmızı pul biber
Tuz
1 yemek kaş. sıvı yağ


Yapılışı : Kıymayı ve ince rendelenmiş soğanı tuz, pul biber ve karabiberi koyup köfte yoğurur gibi yoğuruyoruz. Üzerine domatesleri isterseniz rendeleyip isterseniz de doğrayarak yerleştiririz. Burada ben rendeledim.. En üste sarımsakları ve biberleri yerleştiririz. Kıyma da yağlı olduğu için 1 yemek kaşığı sıvı yağ tepsiye gezdirmemiz yeterli geliyor. Önceden ısıtılmış fırında pişiririz...




Afiyet olsun....

Hiç yorum yok: